Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Mobil menu

Velkommen til Troldehøjen

VELKOMMEN TIL TROLDEHØJEN

 

Her bor vi:

Troldehøjen, Skovgårdsvej 36, 3200 Helsinge,

tlf 72499090, Leder Jette Sørensen 72499098, email jksoe@gribskov.dk

Åbningstiderne er man-tors fra kl. 06.30-16.30 og fre fra kl. 06.30-16.00.

 

Troldehøjen er en integreret institution (0-6 år) og er normeret til ca. 100 børn.

 

I Troldehøjen arbejder vi stueopdelt på

  • 2 stuer i vuggestuen (Alfestuen og Troldestuen) med aldersgruppen 0-3 år,
  • 3 stuer ( Myrestuen, Guldsmedestuen og Sommerfuglestuen) med aldersgruppen 3-6 år. 

 

Troldehøjens fysiske rammer

Udendørsfaciliteterne:

Vi har knap 10.000 kvadratmeter eller 2 tønder land.

Børnehavens legeplads er meget kuperet med bl.a. en kælkebakke, moon-carbane og bålplads.

Vi har gyngestativer, sandkasser, klatrestativer, rutsjebane, legehuse, trampoliner, svævebane, karrusel m.m.

Der er god mulighed for at bruge kroppen og lege i naturen.

Vuggestuen har en mindre legeplads separat fra børnehaven. Også her er der sandkasser, gyngestativer, rutsjebane, legehuse m.m.

 

Indendørsfaciliteter:

Udover de enkelte stuer og garderober er der i både vuggestue og børnehave køkken og fællesrum.

Fællesrummene fungerer som gangarealer og er bl.a. udstyret med redskaber til fysiske aktiviteter.

Der er også små hyggekroge, hvor børnene kan lege og være uforstyrrede. Børnehavens fællesrum er samlingspunkt for hele institutionen om morgenen og sidst på dagen.

Vi har i hele institutionen en god udsigt og lyse og venlige lokaler.

Derudover har vi et ekstra aktivitetsrum, som bruges til yoga, fordybelse med mindre grupper af børn osv.

 

    Traditioner

I Troldehøjen har vi mange traditioner. Bl.a. fastelavn med tøndeslagning, Troldehøjens fødselsdag, sommerfest, bedsteforældredag, påskefrokost, og nytårstaffel.

 

   Styrkede læreplan

I Troldehøjen arbejder vi ud fra den styrkede læreplan. Vi har læreplaner gennem hele dagen i Troldehøjen - vores aktiviteter, i vores samvær, i legen, i garderoben, i køkkenet osv. Derudover kan vi planlægge kortere forløb, hvor vi fordyber os i temaerne. Se den styrkede læreplan.

 

Forældresamarbejde

Vi bestræber os på jævnligt at skrive opslag fra stuen i Aula om dagens aktiviteter og oplevelser. Derudover vil nyheder, fotos af hverdagen, begivenheder m.m. kunne ses på kommunikationsplatformen Aula.

 

Vi vil efter ca. 3 mdr. holde en samtale med jer forældre om, hvordan det har været for jeres barn at starte, og hvordan jeres barn har det. Ellers er det altid muligt at bede om en samtale. I er altid velkomne til komme til os, hvis I måtte have spørgsmål. Vi holder ligeledes brobygningssamtaler med jer forældre i overgangen fra vuggestue til børnehave. Brug gerne beskedsystemet i Aula til at skrive til os med spørgsmål og informationer omkring jeres barn.

I tilbydes en samtale det sidste år jeres barn går i børnehaven, hvor vi har fokus på skoleparathed.

I Troldehøjen benytter vi os af Gribskov kommunes FSI (fremskudt social indsats). Skulle der opstå en bekymring for barnet er det muligt i tæt samarbejde med forældrene at få tværfaglig sparring her igennem. Yderligere er det muligt, som forældre, at få sparring i Rådgivningscaféen.

Vi holder forældremøde med valg til forældrebestyrelsen i efteråret. Derudover holder vi sommerfest.

 

Vi har mobilfrizone i Troldehøjen, fordi børnene har krav på jeres fulde opmærksomhed.

 

Sygdom

I Troldehøjen henholder vi os til Gribskov kommunes retningslinjer og sundhedsstyrelsens anbefalinger – se her. Vi henstiller til at syge børn bliver hjemme, til de er raske og feberfri og kan følge vores hverdag og aktiviteter både inde og ude. Via Aula kan I meddele os, hvis jeres barn er syg, og skriv gerne hvad det fejler, så vi kan tage de rette forholdsregler.

Bliver dit barn syg i løbet af dagen, vil vi kontakte dig. Medicin gives kun ved kroniske sygdomme.

 

Frugtordning

I Troldehøjen har vi en forældrebetalt frugtordning. I vil kvartalsvis skulle betale kr. 200,00, som dækker udgift til formiddagsmad i vuggestuen, eftermiddagsmad og en månedlig maddag. Vi har fortrinsvis økologisk mad.

Det foregår på følgende konto: reg nr 1551, kontonr. 4019918629

 

I Troldehøjen har vi nogle faste fælles maddage, nemlig Nytårskur og påskefrokost, hvor hele huset spiser sammen i børnehavens fællesrum.

 

Velkommen til vuggestuen (0-3 år)

- Alfe- og Troldestuen 

 

I vuggestuen skaber vi trygge rammer for børnene, hvor omsorg, nærvær og tilknytning er nøgleord. Derfor arbejder vi med primærvoksne, så barnet kun skal forholde sig til én voksen den første tid. Vi sidder ofte på gulvet, så vi er tilgængelige, når barnet har behov for det. Vi lægger vægt på at styrke og udvikle det hele menneske og på at styrke barnets selvværd - derfor tænker vi i processer for læring og det enkelte barns nærmeste udviklingszone. Børnene inddrages i vuggestuens rutiner, hvor end det er muligt i løbet af hverdagen.

Vi rummer og hjælper barnet med selv at rumme dets følelser – vi anerkender og sætter ord, på det som barnet endnu ikke selv kan.

Vi arbejder med de 7 kompetencer, hvor barnet er i centrum for egen udvikling. Fra 0-3 år sker der en kæmpe udvikling og der foregår konstant læring hos barnet. Vi understøtter og guider, der hvor barnet har brug for hjælp. Vi er opmærksomme på det enkelte barns udvikling og i hvilket tempo udvikling og læring finder sted. I vuggestuen er der brug for mange gentagelser af rutiner og aktiviteter, og vi læser gerne den samme bog igen og igen. På den måde styrker vi også barnets begyndende sproglige udvikling – og med tiden kan vi bygge mere og mere på – fx når vi læser bøger om dyr – først lærer barnet dyrets navn, hvad siger dyret, hvad spiser dyret, hvad kan man bruge det til osv.

Vi arbejder i små grupper, som ofte er aldersopdelt – her er der ro til at udvikle sig og få øjnene op for sine jævnaldrende i trygge og velkendte rammer. Vi arbejder med forskellige emner, som tager udspring i læreplanerne. Her dykker vi ned i emnet i form af bøger, sange, lege og udflugter.

Når barnet nærmer sig børnehavealder begynder vi at forberede barnet på at skulle starte. Selvom vi er tæt integreret med børnehaven, laver vi en ekstra indsats med små besøg for at barnet skal føle sig tryg ved overgangen – barnet får mulighed for at lære sine nye voksne, stuen, legepladsen m.m. at kende.

 

 

Indkøring

At starte i vuggestue er en overvældende ting, fyldt med nye indtryk i nye omgivelser og ikke mindst mange nye børn og voksne. Derfor er det vigtigt, at vi i samarbejde lærer barnet at kende og, at I derved lærer os og vuggestuen at kende.

Det er individuelt, hvor lang tid det tager for barnet at falde til og have tryg tilknytning. Det samarbejder vi løbende omkring i de første uger.

Ring og aftal et besøg, før jeres barn skal starte. Det er Jette, Leder af Troldehøjen, der viser rundt og fortæller.

 

Stuerne

I vuggestuen er der 2 stuer med i alt ca. 22 børn. Børnene er tilknyttet en fast stue med primærvoksne. Men vi har ofte dørene åbne, for at give mulighed for venskaber og oplevelser på tværs. Vi er samtidig åbne overfor besøg fra børnehaven.

 

Barnets bog

Når jeres barn starter, får I udleveret nogle blanke sider karton, som I meget gerne må udfylde med billeder af familien (f.eks. mor, far, søskende, bedsteforældre, moster, faster, onkel, fætter, kat, hund, jeres hus). Det er en god hjælp og tryghed for barnet, at vi sammen kan sætte ord og billede på det kendte hjemmefra. Senere når barnet får mere sprog, kan den bruges som huske- og fortællebog.

 

Dagsrytmen i vuggestuen

6.30-7.00: Modtagelse i børnehavens fællesrum og tilbud om morgenmad

7.30-8.00: Vi går ned i vuggestuen

9.00-9.30: Børnene samles på egen stue, vasker hænder og alle tilbydes lidt brød og frugt/grønt. Vi synger eller læser.

9.30-.10.45: Leg/aktiviteter inde eller ude

10.45-11.30: Vasker hænder og spiser på egne stuer.

11.30-12.00: Sovetid: børnene øver sig i selv at tage sit tøj af, bliver skiftet og puttet ude. 12.00-14.00: Personalet afvikler pause. Middagssøvn-børnene tages op når de vågner, bliver skiftet, leg på stuen.

14.00-15.00: Frugtcafé på Troldestuen, hvor børnene på skift tilbydes eftermiddagsmad.

15.00-16.30: Leg på Alfestuen, fællesrum eller på legepladsen. TAK FOR I DAG

 

Goddag og farvel

Ved hovedindgangen til Troldehøjen, skal I tjekke jeres barn ind og ud på touch-skærmen. Men vi prioriterer også højt, at der skal være tid til at tage imod jeres barn, så alle får en god start på dagen. Det er ligeledes vigtigt at I giver os relevante informationer om stort og småt på hjemmefronten, så har vi lettere ved at forstå

jeres barn, sætte ord på og skabe den nødvendige tryghed. Vi ser helst, at børnene afleveres før 9.00 eller efter 9.30, da vi prioriterer den pædagogiske samling.

 

HUSK at give besked i Aula, hvis I kommer senere end kl. 9.30, hvis I holder fri eller hvis andre henter jeres barn.

 

Mad og drikke

Børnene har selv madpakke med  - husk navn på madkassen.

Vi drikker vand til alle måltider.

 

Udeliv

Vi benytter vores legeplads, går ture i nærområdet eller cykler med vores el-ladcykler.

 

Sovetider

God søvn giver glade og kvikke børn.

Af hensyn til børnenes trivsel, er det vigtigt med en middagslur. Børn i vuggestue, har brug for en pause fra leg, stimulation og støj. Som udgangspunkt vækker vi ikke børnene, men ønsker at indgå i en dialog, så vi i fællesskab kan hjælpe jeres barn med at få en god soverytme.

Aftal med personalet på stuen, hvad jeres barn skal have på af sovetøj. Alle børnene sover udendørs. HUSK sut og evt. sovedyr.

 

Fødselsdage

Stuen samles kl. 9, hvor vi fejrer fødselsdagsbarnet med flag, sang og gave. Hvis I ønsker, at barnet skal dele noget ud til stuen, er I velkomne til at medbringe grovboller, frugt eller lignende (vi har nul-sukker-politik i vuggestuen). I er velkomne til at være med, hvis I har tid og lyst.

 

Skiftetøj

Ha´ altid 2 ekstra sæt tøj i kurven på badeværelset. Vi vil gerne kunne komme ud i al slags vejr, så husk regntøj, gummistøvler, samt flyverdragt, vanter, hue og støvler i vinterhalvåret.

Der kan være koldt på gulvet, så tænk i lunt tøj.

Husk at medbringe bleer.

 

 

Navn i alt

Det er en stor hjælp for både os og jer, hvis der er navn på alt, -tøj, sko, sutter, madkasse, sovedyr m.m.

 

Forældresamarbejde

Det er vigtigt for os, at jeres barn trives og har det godt i vuggestuen. Det sikrer vi os bl.a. ved at have en god og positiv dialog i hverdagen. Derfor skal I endelig stille os alle de spørgsmål I har behov for og fortælle, hvis I undrer jer over, hvad vi gør eller siger.

 

Velkommen til børnehaven (3-6 år)

Myre-, Sommerfugle- og Guldsmedestuen

I det daglige lægges vægt på, at børnene får styrket de personlige og sociale kompetencer både som individer men også som ansvarsfulde deltagere i små og store fællesskaber.

Med fokus på de 7 kompetencer understøtter vi gennem leg og aktiviteter børnenes udvikling, relationer og livsglæde. Konkret planlægger vi cykeldage/ture for at alle kan lære at cykle, vi spiller spil, for at øve turtagning, selvregulering, behovsudsættelse, vi læser historier og reflekterer sammen med børnene, vi udfordrer den abstrakte tænkning, vi er kreative og understøtter børnenes legeuniverser, vi dyrker yoga/mindfulness, vi undersøger naturen både på legepladsen og på udflugter, vi er fysisk aktive o.m.a.

Vi tilpasser aktiviteter til børnenes alder og nærmeste udviklingszone – når den 3-årige starter på stuen er det eksempelvis selvhjulpenhed, afkodning af lege og tilknytning til gruppen, der er i fokus - i det hele taget det at lære at gå i børnehave.

Jo tættere børnene kommer på skolestart, jo mere målretter vi aktiviteterne, så det styrker skoleparatheden.

 

Indkøring

Inden jeres barn starter, er I meget velkomne til at komme og besøge børnehaven. Ring gerne og lav en aftale, hvor Jette (vores leder) viser jer rundt.

Vi forventer, at I har sat tid af til indkøring af jeres barn. I skal være forberedt på ikke at skulle gå fra jeres barn de første par dage alt efter hvordan det går. Hvordan den videre indkøring skal forløbe aftales med udgangspunkt i jeres barn.

Vores erfaringer viser, at børn, der starter, bruger meget energi på at forholde sig til nye mennesker, nye omgivelser, nye rutiner osv. og bliver derfor naturligt trætte og kan evt. reagere uventet og mere følsomt. Derfor anbefaler vi kortere dage i starten.

 

Vores hverdag ser typisk således ud

6.30-7.00 er der morgenmad og leg i fællesrummet.

8.00-9.30 leg på stuen

9.30-11.00 planlagte aktiviteter - fx ture ud af huset på stuens turdag

11.00 samling på stuen

11.15-11.45 frokostspisning på stuen

12.00-13.30 er vi på legepladsen

13.45-14.30 vi går ind og spiser i frugtcaféen i køkkenet i aldersopdelte grupper på tværs af stuer

14.00-16.30 leg på stuen, i fællesrum eller ude.

 

Samling

På hver stue afholder vi dagligt en samling. Børnene kan sidde i rundkreds, og vi taler fx om, hvem der er kommet, laver sanglege/bevægelseslege, rim og remser. Det er en øvelse i at kunne tale i forsamling, lytte til hinanden, fortælle om oplevelser/historier, modtage kollektive beskeder, bevare roen o.m.a. Vores samling fungerer som et børnemøde, hvor aktuelle emner tages op. Her udfordres børnene i at tænke abstrakt, vi styrker deres refleksion, vi arbejder med konfliktløsning osv. Det er vigtigt for os, at børneperspektivet skinner igennem ved en samling – børns stemme er vigtig. Samlinger foregår både for hele gruppen, men også i mindre grupper (fx aldersopdelt), hvor det måtte give mening og hvor vi vurderer den bedste læring finder sted.

 

Ture ud af huset

Hver stue har fast en turdag om ugen, hvor enten hele stuen eller en lille gruppe tager afsted. Vi har i vores nærområde mulighed for at besøge skov, strand, eng, sø, lokalområdet osv. Troldehøjen har 2 biler, hvor der er plads til 5 børn, hvilket giver mulighed for at tage på tur til områder, hvor det ikke er muligt med off. transport. Ved start i institutionen skal I give tilladelse i Aula, om jeres barn må køre i troldebilerne. Vi benytter os også af offentlige transportmidler.

 

Legetøj

I Troldehøjen har vi legetøjsdag den sidste fredag i måneden. Her må børnene på eget ansvar have privat legetøj med. Alle andre dage bedes privat legetøj blive hjemme.

 

Goddag og farvel

Det er meget vigtigt, at I husker personligt at sige godmorgen og farvel, når I kommer og går – også selvom I tjekker ind og ud på skærmen.

 

I Troldehøjen er det en værdi, når børn, forældre og andre møder ind på stuerne om morgenen, at det foregår roligt og med respekt for igangværende aktiviteter og lege. Vi vægter en rolig start på børnehavedagen for alle. Børnene vinker farvel til forældrene på stuen, eller hvis de kan selv uden en voksen, må de gøre det i fællesrummet.

 

Mødetid

Der er ingen fast mødetid, dog er det vigtigt at være opmærksom på, at planlagte aktiviteter starter omkring kl.9.30, hvorfor det vil være en god idé at komme inden, så vi uforstyrret kan gå i gang og så barnet får en god start på dagen. På turdage vil vi annoncere mødetidspunktet, men typisk vil det være omkring kl. 9.00. Det er vigtigt at holde øje, så jeres barn kan deltage i planlagte udflugter.

 

Fri eller ferie

Troldehøjen er børnenes arbejdsplads, hvor de bruger deres energi på at øve sig på de 7 kompetencer. Derfor tror vi på, at alle børn har brug for ferie og fridage ligesom alle os andre. Forskning viser desuden, at det er vigtigt for barnets fællesskabsfølelse i familien, at det holder ferie sammen med forældrene. HUSK at melde fri og ferie på Aula.

 

 

Legeaftaler

Hvis jeres barn ønsker at aftale med en kammerat i børnehaven, har vi i fællesrummet en ”kan du lege-mappe”, hvor forældrene har udfyldt nødvendige telefonnumre, for at dette kan lade sig gøre. Det er også muligt at kontakte hinanden via Aula. Vi opfordrer meget til at lave legeaftaler med jeres barns kammerater. Det styrker venskaber og relationer børnene imellem, og derudover er det styrkende for fællesskabet i huset.

 

 

Garderoben

Dit barn skal medbringe tøj, der er årstidsrelevant.

  •     Forår: gerne termosæt, fleecetrøje, vindjakke, regntøj, kondisko, gummistøvler
  •     Sommer: fleecetrøje, vindjakke, regntøj, kondisko, gummistøvler, sandaler
  •     Efterår: gerne termosæt, fleecetrøje, vindjakke, regntøj, kondisko, gummistøvler, tynd hue/vanter, varme sokker
  •     Vinter: flyverdragt eller 2-delt sæt, vinterstøvler, fleecetrøje/termotøj, varm hue, 2 par vanter, varme sokker

 

Det hænder at børn bliver våde af forskellige årsager. Det er derfor vigtigt, at personalet altid kan hjælpe dit barn med at finde tørt skiftetøj i garderoben. Det er en god idé at der ligger 2 sæt tøj (underbukser/trøje, strømper, bluser, bukser). Vær opmærksom på at supplere op løbende.

 

Husk navn i tøjet – det er en stor hjælp for os alle.

 

Bruger dit barn ble, så skal I selv medbringe bleer hjemmefra. Vi vil sammen med jer forældre styrke jeres barns motivation for at smide bleen og blive renlig, som et led i det at starte i børnehave.

 

Mad og drikke

Morgenmad tilbydes fra 6.30-7.00. Oftest er det groft brød, havregrød, havregryn og frugt.

 

I skal dagligt medbringe en madkasse med tydeligt navn på. Børnene tilbydes vand til frokost. Vi spiser på stuerne og det foregår i en hyggelig atmosfære. Smør gerne en ekstra mad, da børnene har mulighed for at tage mad fra madkassen i løbet af formiddagen.

Når barnet skal på tur, spiser vi i forskellige omgivelser, så hjælp dit barn ved at give det en turvenlig madpakke med den dag (fx klapsammen-mad, sandwich, gnavegrønt).

Derudover skal I medbringe en drikkedunk med vand til turen.

Om eftermiddagen har vi frugtcafé, hvor børnene tilbydes et lille måltid. Børnehavestuerne skiftes til at tilberede dette, og børnene hjælper til.

 

Hver stue har månedligt en maddag, og i samarbejde med børnene planlægger vi menuen. Det kan fx være smør-selv, varm mad eller bålmad. Børnene deltager så vidt muligt i tilberedning, borddækning, oprydning osv.

 

   Fødselsdag

Vi tager gerne hjem til fødselsdagsfest hos barnet, eller fejrer det her i institutionen med flag, sang og uddeling. Spørg gerne personalet for inspiration. Se ligeledes vores anbefalinger i Troldehøjens kost- og bevægelsespolitik.

 

   I børnehaven kan barnet dele én sukkerholdig ting ud, fx et stk. kage, en is eller en flødebolle. Men ofte er børnene lige så     glade, når     der uddeles popcorn, vindruer eller sjovt anrettet frugt.